Welcome to the Art of

De eerste keer, dat ik de magie van de kunst van Elisabeth Louise Vigee le Brun, de franse portrettiste, zag was in het Kimbell Art Museum in Ft. Worth, Texas. Rondsnuffelend door de gallerijen zag ik dit zelfportret van de 26 jaar oude Vigee le Brun geschilderd in 1781. Het is een van die bijzondere portretten die je niet kan vergeten. Het was niet moeilijk om in de ziel te kijken van deze artieste die 200 jaar geleden leefde. .

Bronnen van informatie over het werk van Vigee le Brun zijn gelimiteerd, maar haar schilderijen verschijnen in vele grote en kleine musea over de wereld. Haar autobiografie is leuk om te lezen en gaat over gebeurtenissen, mensen en de levensstijlen in Europa en Rusland aan het einde van de 18de en begin van de 19de eeuw. Vigee le Brun kende en schilderde portretten van ongeveer ieder prominent persoon in Europa en Rusland van ongeveer 1770 tot 1835. .

Zijnde een royaliste, Vigee le Brun ontvluchtte Frankrijk toen de revolutie begon. Zij leefde in ballingschap voor 12 jaar, reizend door Europa terwijl haar faam en vermogen toenam. Tijdens haar reizen werd ze een lid van de Academie van Florence, Rome, Bologna, St. Petersburg en Berlijn. Vigee le Brun was een van de meest gevraagde portrettisten uit haar tijd. Zij voltooide meeer dan 900 schilderijen waarvan 700 portretten. Hierbij zaten vele zelfportretten , 30 portretten van haar vriendin Marie Antoinette en 50 terwijl zij 6 jaar in Rusland woonde. Vigee le Brun was een intelligente, getalenteerde levensgenieter en een bijzondere vrouw die werkelijk genoot van alles wat ze deed en de mensen die ze kende. Ze werd bewonderd door eenieder die haar talent kende. Over haar verhaal zou een prima film gemaakt kunnen worden of een "masterpiece theater"( met Emma Thompson)..

Ik heb altijd genoten van het verhaal wat een portret vertelt. De portretten van Vigee le Brun zijn zeer uniek en boeiend. Vigee le Brun ging tot uitersten om elk portret te laten passen in zijn onderwerp en een klein beetje over de geschilderde te vertellen. De poses en rekwisieten zijn allen verschillend en horen uitstekend bij de personen die geschilderd zijn. Elk schilderij hoort bij periodes uit haar reizen tijdens en na de Franse revolutie en verhalen die verschijnen in haar autobiografie over de vriendschap van de mensen die ze schilderde. .

Het doel van deze website is om iets van de magie van haar kunst rond te spreiden. Deze website is begonnen in oktober 1996 met slechts 20 beelden. Deze site bevat nu 384 van haar schilderijen en verhalen. Zwart-wit beelden zijn toegevoegd, een aantal van slechte kwaliteit, om het hele verhaal te kunnen vertellen. De schilderij-gallerijen worden in verschillende versies gepresenteerd. Deze site bevat ook tekst en schilderijen uit de biografieen en artikelen over het werk van Vigee le Brun en een lijst van boeken over de artiest. Ik heb ook een recente en geconsolideerde museumgids bijgevoegd van haar schilderijen in de V.S. en andere continenten. Zo ook een recente chronologie van haar schilderijen (mijn favoriete sectie) met actieve links naar schilderijen en info op deze site. De lijst van Vigee le Brun was aangevuld en geannoteerd om deze versie te produceren. Toevoegingen of correcties mbt deze lijst zijn welkom. Een ander belangrijk onderdeel van deze site is Charles Stein's toegevoegde schilderijenlijst. Zo ook presenteert deze site een serie speciale gallerijen die zelfportretten, portretten van haar dochter, tekeningen, portretten van koningin Marie Antoinette, en portretten van Vigee le Brun door andere artiesten. .

Dank aan de vele mensen die getekende(Credits) beelden en museum informatie hebben verzorgd. Deze site is het produkt geworden van werk en contributies uit de hele wereld. Delen van deze site zijn in vijf talen te lezen. Dank aan Lucia Cardellini(Italie), Francis en Martha Kelly (GB), Charles Stein (VS), Mercie en Jordi Alabern (Spanje) voor hun bijdragen en vertalingen. Deze zijn de belangrijkste kern bijdragers en mede samenzweerders. .

De meest recente toevoeging tot deze web site is de reproduktie van het "Kimbell museum 1982 Vigee le Brun Exhibitie Catalogus". Het Kimbell museum heeft toestemming verleend om de gehele catalogus in deze web site op te nemen. Het is een zeer goede catalogus over de tentoonstelling met interessante details over het leven van Vigee le Brun en de 65 schilderijen aldaar gepresenteerd. Al de beelden staan nu op de web site. .

Heeft U meer informatie over beelden van Vigee le Brun, achtergrondinformatie over de schilderijen die U zou willen toevoegen, of informatie over de lokatie van andere schilderijen kunt U kontakt met mij zoeken op onderstaand e-mail adres. Wij zijn in het bijzonder op zoek naar kleurenbeelden of beelden van betere kwaliteit om de zwart-wit beelden te vervangen op deze site. .

Geniet van de kunst van Elisabeth Louise Vigee le Brun.

Kevin J. Kelly
kjkelly@batguano.com
Tucson, ArizonaIndex to Art Pages | Vigée Le Brun's Home Page | Vigée Le Brun's Gallery